İsveçte barınma

İsveç’te ev kiralama hakkındaki detaylardan bahsedelim. Öncelikle İsveç, Avrupa Birliği Emlak Komisyonu tarafından birkaç kere yeni yerleşim bölgeleri inşa etmediği ve bu sebebten ötürü ev kiralama ve satın almadaki problemleri çözmediğinden ötürü uyarı aldı. En son uyarı 6 ay önce geldi.

İnternet üzerinden ev bulmak

Bu sitenin ülkemizdeki karşılığı sahibinden.com desek yeridir. Konsept de tamamen aynı. Adım adım süreci anlatmak istiyorum:

İsveç’te ev kiralama depozito verme ile değil kontrat imzalamakla olmaktadır. Kontrat yapmazsanız sözle veya ev sahibiyle ikili anlaşma ile evin hiç bir yasal hakkı üzerinize olmayacaktır. Kontrat yapıp verdiğiniz depozitoyu ingilizce veya isveçce olarak kontrat’ın üzerine yazınız. Elektrik, su veya internet kiraya dahil ise lütfen kontrat üzerinde işaretleyiniz. En önemli konulardan birisi eğer evden ayrılmak isterseniz ne kadar zaman önce ev sahibine haber vermeniz gerektiğidir. İsveçte bu konu çok önemlidir. Ev sahibi ile tartışma çıkması muhtemeldir. Kendi iyiliğiniz adına ev sahibine 2 ay önceden haber vereceğim demeniz uygun olacaktır.

Evi tutmaya gittiğiniz gün ev sahibinize içiniz ısınmadı veya bir şüpheniz oluştu ise evi tutmayın. Özellikle son yıllarda birçok dolandırıcı evin anahtarını vermeden veya evin içini göstermeden sahte kontratlarla başkalarının evlerini kiraya vermektedirler. Bu durumda yasal süreç çok uzun olup delilleriniz olsa bile. Uzun süre depozito ve kiranızı alamazsınız. Özellikle yeni geldiğiniz ve İsveçce bilmediğiniz için bu konularda dikkatli olamakta fayda vardır.

İpuçları: Muhtemel ev sahibiniz ile İsveçce konuşarak anlaşmaya çalışın. Aksi takdirde bazı ev sahipleri odayı kiralamak istemeyeceklerdir. (Stockholm hariç, Stockholm uluslararası bir şehir).

İlk olarak sehir merkezinde ucuz, güzel ve geniş bir mekan bulmanız pek mümkün olmayabilir. Bu arzunuzu ilerleyen aylarda gerçeklestirebilirsiniz. Özellikle Stockholm çok güzel düzenli ve nezih mahalleler vardır.

Katkıda bulunanlar: Ömer Mindivanlı,